motivation 3227624 640

Hoe motiveer ik mezelf om thuis aan het werk te gaan

3 minuten lezen

Omdat het coronavirus is uitgebroken moeten alle kinderen thuis werken. Toen je dat hoorde, dacht je misschien eerst nog: yes, voorlopig niet naar school. Maar na een paar dagen gaat het toch vervelen. Je ziet je schoolvrienden niet meer en de hele dag thuis zitten met je vader en/of moeder voelt toch ook niet echt als vakantie. Hoe motiveer ik mezelf.

Gelukkig zorgen de leraren ervoor dat je thuis aan je schoolwerk kunt werken. Dat is niet alleen belangrijk om een beetje bij te blijven bij school, maar ook om iedere dag wat te doen te hebben.

Hoe motiveer ik mezelf

Van een goede planning raak je gemotiveerd

Het is belangrijk dat je een goede planning maakt. Sommige scholen willen dat je gewoon het rooster volgt en online inlogt om samen met de klas en de leraren aan het werk te gaan. Als dat zo is, heb je het gemakkelijk. Je bent er veel tijd aan kwijt, maar je hoeft alleen maar mee te doen in de planning die de school voor je maakt.
Het kan ook zijn dat de school in het ELO voor iedere dag een portie werk klaar zet en je zelf mag weten wanneer je het maakt.

Je zult dus moeten gaan plannen! Lees ook stap 3 over plannen.
Maak een planning voor de komende weken waarin je alles zet wat de leraren je opgeven. Hak het werk in kleine brokjes die je verspreid door de week plant. Doe het zo dat je iedere dag ongeveer evenveel te doen hebt.

Werken volgens een goede planning geeft rust. Het motiveert je wanneer je telkens iets kunt afstrepen in je planning. Wanneer je niet plant, dan zou het schoolwerk dat je moet maken wel eens als een enorme berg kunnen aanvoelen waar geen beginnen aan is. Dat werkt juist weer erg demotiverend.

dagplanning

Maak een standaard dagplanning. Hierin staat op welke uren je schoolwerk maakt, maar ook wanneer je pauze hebt en welke beloning je jezelf geeft als het klaar is. Zorg ervoor dat je ook plant dat je af en toe even naar buiten gaat.

Een dagplanning zou er zo uit kunnen zien:

Hoe motiveer ik mezelf
klik voor vergroting

Hou het weekend vrij

Plan niet te veel schoolwerk in het weekend. Alle dagen lijken op elkaar in deze periode. Het is verstandig om op doordeweekse dagen je schoolwerk te plannen en het weekend zoveel mogelijk vrij te houden. Je creëert dan ritme in de week. Doordeweeks werk je aan school en in het weekend doe je andere dingen.

Beloon jezelf

Stel jezelf een beloning in het verschiet als het je lukt je aan de planning te houden. Bijvoorbeeld dat je ’s avonds een leuke film gaat kijken met wat lekkers erbij. Je hebt dan de hele dag dit leuke vooruitzicht, terwijl je huiswerk maakt.

Download een lege dagplanning door op onderstaande afbeelding te klikken of de QR-code te scannen.

dagplanning qr code
Martijn de Winter handtekening.jpg

Meer informatie:
wij-leren.nl/praktische-tips-thuis-leren.php
buurtzorgjong.nl/assets/0e468e51ba/Nieuwsbrief_Cor…
datumprikker.nl/blog/bericht/44
marant.nl/artikelen/thuiswerken-thuisonderwijs-en-…

Je mag hier niets kopiëren. Jammer he?