beach 1921598 640

Ik heb net vakantie gehad en totaal geen zin meer in school!

3 minuten lezen

De vakantie zit erop en je moet weer naar school. Je hebt geen zin in school meer. Sterker nog, je hebt er totaal geen zin meer in. Je zou het liefst de rest van je leven vakantie hebben.

Waarschijnlijk heb je een heerlijke vakantie gehad. Lekker in je eigen ritme geleefd. Laat naar bed gegaan en opgestaan zonder wekker, wanneer je zelf wil. Alleen maar leuke dingen gedaan. Kon het hele leven maar zo zijn. Maar helaas. Het leven is geen vakantie.

Het leven zit vol verplichtingen.

Je ouders gaan ook weer naar hun werk en de normale dagelijkse gang van zaken neemt zijn keer. Het is normaal om er nog even geen zin in te hebben. Het duurt soms een paar dagen voordat je weer gewend bent aan het dagelijkse ritme.

Je bent niet de enige. Veel volwassenen hebben daar ook last van als ze weer moeten beginnen na een vakantie. De eerste paar dagen lopen ze nog wat onwennig rond op hun werk. Ze verlangen net als jij ook terug naar die heerlijke vakantie. En dan, na enkele dagen zeggen ze: ”het lijkt wel alsof ik nooit op vakantie ben geweest. Alles is weer zoals gewoonlijk”. Ze zijn weer helemaal gewend.

geen zin in school

Voor leerlingen op school werkt dat precies hetzelfde. De eerste dagen loop je nog wat onwennig door de school. Je verlangt terug naar de vakantie en je bent totaal niet gemotiveerd. Misschien voelt het zelfs wel alsof het nooit meer goed komt. Maar dat komt het zeker wel. Geef het een paar dagen de tijd.

Sommige leraren hebben, de avond voor de eerste schooldag na een vakantie, moeite met slapen. Er zijn er zelfs die zich afvragen of ze het nog wel kunnen. Maar maandag om 9 uur doet iedereen weer stoer. Niemand zegt hardop dat die er eigenlijk geen zin in heeft en terugverlangt naar de vakantie, terwijl heel veel mensen zich wel zo voelen.

geen zin in school

Gouden tip:

Bekijk in je rooster welke leuke vakken en docenten je deze week hebt. Dat zijn de leuke dingen waar je naar uit kan kijken. Is er een dag dat je niets leuks op het rooster hebt staan? Verwen jezelf die dag dan door een lekkere lunch mee te nemen. In plaats van boterhammen met pindakaas, bak je ‘s ochtends een keer een eitje voor op brood. Dan heb je ook op die dag iets om naar uit te kijken.

Ken je de uitdrukking: “het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen”. Wat zou dat betekenen denk je?

Martijn de Winter handtekening.jpg

Hoe motiveer ik mezelf voor school?

Je mag hier niets kopiëren. Jammer he?