geometry 625155 640

Ik snap mijn huiswerk voor wiskunde niet

3 minuten lezen

Zoals je al gelezen had in 9 tips om wiskunde te leren, moet je voor wiskunde vooral veel oefenen. Het is belangrijk dat je de opgaven die je opkrijgt, allemaal maakt. Vooral door het veel te doen ga je het leren. Maar het is bij het maken van wiskunde wel belangrijk dat je snapt wat je doet. Dus een goede instructie is heel belangrijk voor je aan je huiswerk voor wiskunde kunt beginnen.

Ik snap mijn huiswerk voor wiskunde niet

huiswerk voor wiskunde

De leraar geeft in de klas veel instructie. Het is belangrijk dat je goed oplet en dat je jezelf steeds afvraagt of je begrijpt wat er wordt verteld en voorgedaan. Zodra je het niet meer snapt, steek je je vinger op. Als je de beurt krijgt, is het handig wanneer je kunt vertellen tot wanneer je het nog snapte en vanaf wanneer niet meer. De leraar kan je dan heel gericht helpen.

Maar dat is op school. Wat nou als je thuis aan je huiswerk zit en je snapt het niet meer? Je kunt je vinger wel opsteken, maar dat helpt thuis niet. Je kunt wel de volgende dingen doen:

Lees de instructie

Lees de instructie in het boek nog eens goed door. Pak het papieren boek erbij. Dat leest vaak veel beter dan een digitaal boek. Snap je wat er in het boek staat? Zo ja, ga de opgave opnieuw maken. Doe stap voor stap wat er in het boek staat. Kijk hoever je komt. Kun je de opgave nu helemaal maken, of loop je halverwege vast?

Bekijk de video

Ga naar de website wiskundeacademie.nl. Hier staan allemaal hele duidelijke instructiefilmpjes over alle onderwerpen die bij wiskunde aan de orde komen. Zoek je eigen leerjaar op en ga naar het juiste onderwerp. Bekijk eerst het filmpje en ga daarna de opgave maken. Lukt het nu wel? Wanneer je halverwege vastloopt met de opgave, start het filmpje dan opnieuw om te zien wat er moet gebeuren op het moment dat je vastloopt.

huiswerk voor wiskunde

Vraag hulp

Vraag hulp aan iemand die het wel snapt. Bijvoorbeeld een klasgenoot of een volwassene. Wanneer je hulp vraagt aan een volwassene, laat die dan ook eerst het filmpje op wiskundeacademie.nl zien. Die kan dan even zijn geheugen opfrissen en het op dezelfde manier uitleggen als op het filmpje. Dat is wel zo handig, anders hoor je allemaal verschillende manieren om iets op te lossen en dat maakt het meestal niet duidelijker.

huiswerk voor wiskunde

Heb je alle bovenstaande tips opgevolgd en lukt het nu nog steeds niet om de opgave helemaal te maken? Dat is niet erg. Je hebt alles gedaan dat je tot nu toe kunt doen. Maak nu een opgave tot zover het gaat. Neem deze mee naar de les en vraag hulp aan je leraar. Laat zien tot waar je het snapt en waar je afhaakt. De leraar kan je nu verder op weg helpen.

Je mag hier niets kopiëren. Jammer he?