3 minuten lezen
Je hersens zijn als gras

Je hersens zijn een grijze bloemkoolvormige brij in je schedelpan. Ze zorgen ervoor dat alle functies in je lijf zo goed mogelijk worden uitgevoerd. Dat doen ze net zoals de hersens van dieren dat doen.
Maar de hersens van de mens hebben nog meer belangrijke functies. Bijvoorbeeld het verwerken en onthouden van kennis. Die kennis kun je op veel verschillende manieren combineren om nieuwe dingen te bedenken. Je zou dat intelligentie kunnen noemen.
Maar hoe werkt dat nou precies? Hoe kan het toch dat je hersens kennis kunnen opslaan?

Stel je eens voor dat je hersens op een grasveld lijken…

Je hersens zijn als gras

Je kunt je misschien wel voorstellen, dat wanneer je over een grasveld loopt met hoog gras, je achter je een paadje van platgestampt gras achterlaat. Wanneer je de volgende dag terugkomt bij het grasveld, is het paadje weer verdwenen. Het gras is weer rechtop gaan staan. Als je nu opnieuw over het grasveld loopt, ontstaat dat paadje weer opnieuw. Wanneer je nu maar steeds dezelfde route over het gras blijft lopen, dan wordt dat paadje steeds beter zichtbaar en uiteindelijk groeit daar zelfs geen gras meer. Het paadje is helemaal ingesleten in het grasveld. Het grasveld heeft, als het ware, onthouden waar jij altijd loopt.

Eerst was er alleen een “kortetermijnpaadje“. Na lang genoeg dezelfde route te hebben gelopen ontstond er een “langetermijnpaadje“.

Zo werkt dat ook met je hersens. Wanneer je iets leert, wordt er een verbinding in je hersens gemaakt. Dat is een heel klein paadje van witte stof. Als je wilt dat de kennis goed wordt opgeslagen, dan moet dat paadje inslijten. Je hersens zijn als gras. Je moet enkele keren op het paadje lopen, zodat het niet meer verdwijnt. Dus je moet de leerstof een paar keer herhalen voordat het is opgeslagen in je hersens.

Wanneer je iets een keer leert, zit het in je kortetermijngeheugen. Met dit geheugen kun je niet veel onthouden en dat wat je onthoudt, blijft daar niet zolang zitten. De kennis moet dus naar je langetermijngeheugen. Daar kun je namelijk heel veel onthouden en de kennis die daar zit, zit er in principe voor altijd.

Klik op ‘begin met stap 1’ om te lezen hoe je dat het beste kunt aanpakken, zonder dat het je meer tijd kost.

Je hersens zijn als gras
Je hersens zijn als gras
Martijn de Winter handtekening.jpg

Bronnen:
www.hersenenenleren.nl/pdf/actueel/interviews/7012…
www.prodiagnostiek.be/materiaal/ADP_Bijlage9_Brein…
kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Hoe-bewegingen-insli…
wibnet.nl/mens/hersenen/intelligentie/wat-is-intel…
oabdekkers.nl/2017/10/03/bouwsteen-5-kracht-herhal…


Je mag hier niets kopiëren. Jammer he?