scientific 2040795 640

Leren volgens de Feynman techniek

4 minuten lezen
Feynman techniek

Richard Feynman was een belangrijke natuurkundige. Hij heeft enorm hard gestudeerd om zo slim te worden. Hij had een manier van leren ontwikkeld die het voor hem gemakkelijk maakte om ingewikkelde dingen te snappen. Die manier wordt nog steeds door veel mensen gebruikt. Zijn manier van leren wordt de Feynman techniek genoemd.

Leren volgens de Feynman techniek

De Feynman techniek is vooral handig bij echte leervakken zoals ‘natuur en techniek’ en ‘mens en maatschappij’. Maar je kunt deze ook uitstekend gebruiken bij wiskunde, of bij de grammatica van een taal. Het is niet zo geschikt voor het leren van woordjes. Als je woordjes moet leren, kun je beter deze tips&trucs lezen.

De Feynman techniek komt er in het kort op neer dat je ingewikkelde dingen eenvoudig kunt uitleggen. Het gaat ervan uit dat je iets zo goed snapt dat je het kunt uitleggen aan je kleine broertje, of aan je oude oma. Als het je lukt om hen duidelijk te maken hoe het zit, dan snap je het goed.

1De eerste stap is simpelweg dat je het onderwerp gaat bestuderen zoals je dat altijd al doet. Lees het eerst een keertje goed door en bestudeer de tekst. Snap je steeds wat je leest?

Feynman techniek

2Bij deze stap ga je aantekeningen maken. Schrijf alles zo eenvoudig mogelijk op. Wanneer je dit aan het doen bent, merk ja vanzelf welke stukken je nog niet goed genoeg snapt. Het kost je namelijk meer moeite om die eenvoudig op te schrijven. Lees die dingen nog een keer goed door en schrijf ze alsnog eenvoudig op.

Feynman techniek

3Wanneer je alles hebt opgeschreven, pak je een nieuw papier en ga je alles nog eenvoudiger opschrijven. Je moet wel opletten dat de feiten nog steeds kloppen. Lees hardop voor wat je hebt opgeschreven. Is het een goed verhaal? Gaat het nog steeds over dat wat in je boek staat?

Feynman techniek

4Lees je tekst nog een keer door. Vind je het nog steeds een goed verhaal? Staat alles erin en is het begrijpelijk? Bel je oma op en lees haar de tekst voor. Snapt ze het? Zo ja, dan heb je het goed uitgelegd en kun je ervan uitgaan dat je het zelf ook goed snapt.

Feynman techniek

Omdat je de lesstof hebt kunnen vereenvoudigen, snap je het nu goed. Maar let op. Je hebt moeilijke woorden en belangrijke termen misschien weggelaten om het begrijpelijk te houden. Op een toets wordt hier misschien wel naar gevraagd. Dus maak ook een blad waarop je moeilijke woorden op een eenvoudige manier uitlegt. Check bij iemand die de woorden misschien nog niet kent of die jouw uitleg snapt. Bel hiervoor bijvoorbeeld je opa.

Meer lezen hierover:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman
https://www.wereldschool.nl/feynman-techniek-kun-je-iets-uitleggen-aan-een-kind/
https://snellezen.com/leren-leren/
https://jebentmama.nl/gezondheid/psychologie/kindertijd-psychologie/wat-is-de-feynman-techniek-voor-leren/
https://verkenjegeest.com/de-feynman-techniek/
Je mag hier niets kopiëren. Jammer he?