board 2433978 640

Hoe motiveer ik mezelf voor school?

9 minuten lezen

Hoe werkt dat nou met motivatie? Voor het ene vak ben je eigenlijk altijd gemotiveerd en voor het andere ben je niet vooruit te branden.
Om hier een goed antwoord op te geven moet je weten dat er 2 soorten motivatie bestaan. Extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie. Dat zijn twee moeilijke begrippen die we eerst even uitleggen.

Dit is een lange tekst. Aan het eind van de tekst staat een leuke video, om je te motiveren deze hele tekst aandachtig te lezen. Nu niet meteen naar beneden scrollen. Eerst lezen!

Extrinsieke motivatie

Gaat over de motivatie die van buiten komt. Bijvoorbeeld:

  • Je wilt laten zien aan de docent dat je het kunt.
  • Je wil een goed cijfer halen om je gemiddelde op te krikken.
  • Je doet het om je ouders tevreden te houden.
  • Je doet het, omdat het moet van school.

Allemaal zaken die buiten jezelf liggen. Allemaal niet echt voor jezelf, maar omdat je een verplichting van buitenaf voelt, omdat het nou eenmaal moet. Daar word je niet echt vrolijk van. Het is niet zo dat extrinsieke motivatie niet werkt. Het werkt soms prima. Er is nou eenmaal wel eens iets wat je niet echt interesseert en dan kan een goed gemiddelde halen een prima motivatie zijn om er toch veel energie in te steken. Het is wel zo dat het vaak veel energie kost om zo te werken. Je kunt niet alles in je leven doen op basis van extrinsieke motivatie. Dan wordt je doodmoe.

Intrinsieke motivatie

Dan kun je nu misschien al raden wat intrinsieke motivatie betekent. Dat gaat over alle motivatie die van binnen komt:

  • Ik wil graag weten hoe dat zit met vulkanen.
  • Ik vind wiskunde echt rete-interessant.
  • Ik vind muziekles echt heel leuk. Ik speel dan ook al jaren een instrument. Het is echt een makkie voor me.
  • Ik ben best vaak in Frankrijk geweest. Het is zo leuk om nu Frans te leren.
  • Ik vind voetbal zo leuk! Ik zou het de hele dag kunnen doen en me geen moment vervelen.

Allemaal zaken die je doet omdat je ze zelf zo leuk of interessant vindt. Het valt je misschien ook al op dat alle voorbeelden beginnen met “ik”. Intrinsieke motivatie gaat altijd over jezelf. Een goed voorbeeld van iets waarvoor je intrinsiek gemotiveerd bent is je hobby. Een hobby is per definitie iets wat je alleen maar doet omdat je het zelf leuk vindt. Een hobby doe je nooit voor de ander. Daarom is het je hobby. Soms is het iets dat totaal onbelangrijk is voor de buitenwereld, maar heel belangrijk voor jou. Je kunt al je tijd er aan verliezen.

Hoe word ik nou intrinsiek gemotiveerd voor school?

Het zou natuurlijk mooi zijn als je je schoolwerk met het zelfde gemak zou kunnen doen als je hobby. Dat je ’s avonds in bed al opgewonden raakt van het idee dat je morgen weer naar school mag. Nu, dat hoeft nou ook weer niet. Laten we wel realistisch blijven. School hoeft geen hobby te worden. Naar school gaan is nou eenmaal ook gewoon een verplichting. Maar een beetje meer intrinsieke motivatie kan je wel helpen, zodat het wat minder energie kost.

De volgende tips kunnen je erbij helpen. Kies er een paar uit die goed bij jou passen.

Stop met doemdenken!

Dit is heel belangrijk. Je eigen gedachten bepalen hoe je je ergens over voelt. Dus als je bij wiskunde steeds denkt dat het moeilijk is en dat je het toch niet kunt en dat de leraar het ook helemaal niet goed kan uitleggen, dan is het zeker dat je niet gemotiveerd bent. Je zal het ook niet worden, zolang je zo denkt. De manier waarop je erover denkt, bepaalt de manier waarop je je voelt. Stop daar dus mee.

wit
Motivatie

Ga positief denken

Bedenk iets positiefs over dat wat je gaat doen. Zonder te overdrijven. Dus je moet niet overdreven gaan denken dat wiskunde het leukste is dat er in de wereld bestaat wanneer dat niet zo is. Je gevoel zal zich hiertegen verzetten, want het is gewoon niet waar.
Je kunt wel kleine positieve gedachtes hebben die best eens waar zouden kunnen zijn. Die kleine positieve gedachtes kunnen je goed helpen.
Bijvoorbeeld:

  • Ik denk dat ik dit wel kan.
  • Ik ga vandaag maar enkele opdrachten doen en die doe ik uitgebreid. Dat zal vast wel lukken.
  • De volgende keer stap ik op de leraar af en vraag ik hem of hij het me nog een keer extra wil uitleggen, want ik wil het graag goed snappen.
  • Ik krijg het voor elkaar om elke dag 5 opgaven te maken.
  • Ik ben er goed in om mijn huiswerk voor wiskunde te plannen.
wit
Motivatie

Kies een (veel leukere) werkvorm die bij je past

Zoals je op deze website al hebt kunnen lezen is het belangrijk om aantekeningen te maken op papier. Dat moet je zeker gaan doen als je dat nog niet deed. Maar je kunt ook zo nu en dan het maken van aantekeningen vervangen door iets anders dat je veel leuker vindt. Iets wat misschien ook wel veel meer tijd kost, maar waar je met plezier aan werkt.

Ga bijvoorbeeld eens een uitgebreide Powerpoint maken over het onderwerp. Dat is dan een schoolopdracht die je voor jezelf bedenkt. Het hoofdstuk heeft bijvoorbeeld 5 paragrafen. Maak voor iedere paragraaf 5 dia’s met afbeeldingen en tekst. Ga plaatjes zoeken op internet en voeg je eigen teksten toe (gebruik alleen zelf geschreven teksten). Je bent nu op een manier met de leerstof bezig die je heel leuk vindt. Je combineert nu het verplichte met het aangename. Dat werkt goed. Ben je trots op het resultaat? Vraag dan aan de leraar of je het voor de klas mag laten zien. Dat hoeft niet, je deed het namelijk niet voor de leraar of voor de klas. Je deed het alleen maar voor jezelf.

Je mag natuurlijk ook een hele andere werkvorm kiezen. Misschien is tekenen wel jouw passie en maak je een enorme tekening waar alles van een bepaalde paragraaf in terug te vinden is.
Dit kost heel veel tijd. Die komt boven op de tijd die je moet besteden aan je andere huiswerk. Dus kijk goed in je planning of je daar deze week wel de tijd voor hebt.

wit
Motivatie

Vier je successen

Je hebt een goed cijfer gehaald. Zie je wel dat je het kunt? Je bent er zelfs goed in. Stel aan je ouders voor om vanavond pannenkoeken te eten. Er is alle reden toe. Vertel uitgebreid hoe blij je bent en dat dit het resultaat is van je harde werken. Voel je blijdschap. En als je ouders zeggen dat het ook wel een beetje minder mag, dan zeg je gewoon: “nee, dit doen we even uitgebreid!”

wit
motivatie

Bedenk waarvoor je het doet

Bijvoorbeeld: Je wil later dierenarts worden. Daarvoor heb je wiskunde nodig. Denk aan een mevrouw die de praktijk binnenkomt met een nest puppy’s die hun eerste inenting moeten hebben. Wat een heerlijke jonge honden. Daar doe je het voor!

wit
Motivatie

Doen, bezig, gedaan!

Ga het gewoon doen en zet een dikke vette streep door alles wat je al gedaan hebt in je planning. Zorg dat je ’s avonds bij het eten steeds kunt zeggen wat je allemaal gedaan hebt, in plaats van wat je allemaal nog moet doen. Dat maakt het een stuk minder zwaar. Want uiteindelijk moet je het toch allemaal doen, dan kan je het maar beter vast gedaan hebben.

wit

Vraag hulp!

Je kunt het niet allemaal alleen. Wanneer je dat wel probeert en het lukt niet, dan voelt dat niet goed. Vraag steeds hulp van de mensen om je heen. Je zult zien dat veel mensen bereid zijn je te helpen. Er is niets zo demotiverend als vastlopen in je werk. Vraag anderen om je los te trekken en je weer een beetje de lol te doen inzien van waar je mee bezig bent op de momenten dat dat ver te zoeken is.

We zijn toch op de wereld om elkaar te helpen. Niet waar?

wit

En dan nu de beloofde beloning, omdat je deze hele lange tekst hebt gelezen.

bronnen:
deupstarter.nl/carriere/hoe-blijf-je-gemotiveerd-z…
wij-leren.nl/intrinsieke-motivatie-tips-jongeren.p…
www.malthastudiecoaching.nl/blog-onderwijs/2017/07…
nl.wikipedia.org/wiki/Intrinsieke_en_extrinsieke_m…

Je mag hier niets kopiëren. Jammer he?