4 minuten lezen
Leren en huiswerk maken kost tijd some

Leren en huiswerk maken kost tijd

Leren en huiswerk maken kost tijd.

Wen je aan om iedere dag op een vast moment je huiswerk te maken. Mensen zijn gewoontedieren. Wanneer je iets elke dag op hetzelfde tijdstip doet, dan wordt het een ingesleten gewoonte en kost het steeds minder energie. Het kost je dan minder moeite om te starten. Hou dit minstens 9 weken vol. Het duurt namelijk 9 weken voordat een nieuwe gewoonte is ingesleten.

dagindelingv3

Kies het liefst een moment voor het avondeten. Dan ben je klaar wanneer je aan tafel gaat en kun je ’s avonds relaxen. Je hoofd kan weer in de neutraalstand want er hangt je geen huiswerk meer boven je hoofd.
Een ander voordeel van overdag al je huiswerk maken is dat wanneer het een keer tegenzit, je ’s avonds nog eens wat kunt herhalen. Dat is waarschijnlijk nooit nodig als je goed plant, maar het is fijn als je de extra tijd hebt.

Zet een herinnering in je telefoon. Bijvoorbeeld iedere dag om 16:30 huiswerk maken. Zet een vrolijk geluidje bij deze herinnering. Als je altijd gaat beginnen met je huiswerk als je het geluidje hoort, dan zal na een tijdje het geluid alleen al je motiveren om te starten. Dat heet conditionering.

Hoe lang moet je huiswerk maken?

Vaak wordt gevraagd door kinderen en hun ouders, hoeveel tijd je aan je huiswerk moet besteden. Dat hangt van veel factoren af. Sommige scholen geven veel huiswerk en andere scholen willen juist dat je alles op school kunt maken en thuis alleen nog leerwerk hebt. Gemiddeld kun je zeggen dat je het met een uur per dag moet redden. Maar er zijn kinderen die iedere dag twee uur huiswerk maken.

Het gaat er ook eigenlijk helemaal niet om dat je zo weinig mogelijk tijd kwijt bent aan je huiswerk. Het gaat erom dat je het met niet al te veel moeite kunt doen. Herhalen en goed plannen maakt het je gemakkelijk. Wanneer iets gemakkelijk en zonder stress gaat, is de tijd zo voorbij.

pencil 147130 640

Oefening:
Zet een dagelijkse herinnering in je telefoon. Kies een vrolijk geluidje dat je elke dag om dezelfde tijd doet herinneren om aan je huiswerk te gaan.
Ga dan ook echt huiswerk maken. Als je een goede planning hebt gemaakt, heb je ook echt elke dag iets te doen.

light bulb 1926533 640 1

Tip:
Stel je voor dat je elke dag om 16:30 een herinnering krijgt, maar op vrijdag ben je op die tijd naar voetbaltraining. Zet dan op vrijdag de herinnering op een andere tijd en zorg er in je planning dat je op die dag minder te doen hebt. Misschien maar een kwartiertje. Maar doe wel iets. Het moet een dagelijkse gewoonte worden.

Heb je de herinnering in je telefoon gezet? Ga dan verder naar de volgende stap.

Martijn de Winter handtekening.jpg
Leren en huiswerk maken kost tijd.

bronnen:
www.tumult.nl/vaardigheden-uit-tumult-in-de-brugkl…
wij-leren.nl/huiswerk-planvaardigheden-agenda-huis…
www.opvoedadvies.nl/huiswerk.htm
www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/hoe-…

Je mag hier niets kopiëren. Jammer he?