4 minuten lezen
Gefeliciteerd Het belangrijkste zit erop some

Gefeliciteerd! Het belangrijkste zit erop.

Gefeliciteerd! Het belangrijkste zit erop

Je bent hard op weg om een nieuwe goede gewoonte in te slijten in je leven. Grote kans dat leren en huiswerk maken niet je grootste hobby gaan worden. Dat hoeft ook helemaal niet. Waarschijnlijk ga je liever met je vrienden voetballen dan naar school. Er zijn nou eenmaal dingen in het leven die je moet en dat zijn vaak andere dingen dan die je graag wil.
Als je op deze manier je huiswerk blijft maken, dan zal je merken dat je cijfers omhoog gaan. Je zal rustiger met je leerwerk kunnen omgaan en minder stress ervaren. Het kost je een uur per dag. Dat is alles. Daarnaast hou je nog veel uren per dag over voor alle dingen die je graag wil doen.

Dus zet ‘m op en hou vol, want je kunt het!

Blijf je steeds afvragen of je snapt waar je mee bezig bent. Snap ik de tekst die ik lees? Snap ik de sommen die ik maak? Snap ik wat de leraar me vertelt? Iedere keer wanneer je iets niet snapt, moet je het vragen, want iets leren dat je niet snapt, valt niet mee. Dat kost veel te veel energie.
Dus bestook je leraren met vragen als dat nodig is.

Baaldag

Gefeliciteerd! Het belangrijkste zit erop

Blijf vol houden. Je bent 9 weken lang bezig om een nieuwe gewoonte te leren en deze tot een natuurlijke routine te maken. Dat gaat niet vanzelf. Er zal een moment komen dat het je tegen zit. Dat je er helemaal geen zin in hebt en dat het je niet lijkt te lukken. Dat hoort erbij. Je bent een verandering aan het doorgaan en een mens wil van nature niet graag veranderen. Als dit gebeurt, schrik dan niet, maar probeer door te zetten. Lukt dat niet, kijk dan in je planning of je, je een baaldag kunt veroorloven. Als er in je planning niet iets staat dat echt vandaag moet, dan mag je 1X in de twee weken een baaldag nemen. Even een dag helemaal niets doen. Bedenk wel dat je dus een beperkt aantal baaldagen hebt. Een baaldag die je vandaag neemt, kun je niet morgen nemen.

Werk niet alleen maar voor goede cijfers. Werk ook niet om de leraar gelukkig te houden (dat lukt je toch niet). Probeer om zelf lol te krijgen in wat je doet. Beloon jezelf wanneer je huiswerk weer af is. En geef jezelf een grotere beloning wanneer je echt iets gepresteerd hebt.
Kijk naar jezelf. Zie je dat je meer kennis op doet? Merk je dat je slimmer wordt? Merk je dat het je minder energie kost? Geniet daar van. Dat is waar het om gaat. Al valt dat niet altijd mee. Lees ook de Tips&Trucs over intrinsieke motivatie.

Help! Ik heb het helemaal gedaan zoals het moet, maar toch heb ik geen goed cijfer gehaald.

Dat kan gebeuren. Je hebt gedaan wat je kunt en toch is het niet gelukt. Dat is balen. Blijf toch volhouden. Misschien heb je nog wat meer oefening nodig. Soms vraagt de leraar in de toets precies die dingen waarvan jij dacht dat ze minder belangrijk waren. Dat is een inschattingsfout die je zo af en toe maakt. Wanneer je door blijft gaan op deze manier, dan zal je steeds beter kunnen inschatten wat hoofdzaken zijn en wat bijzaken zijn.
Wees trots op jezelf dat je aanpak goed is! Neem de tijd om te balen van je slechte cijfer en pak het weer op. Volgende keer gaat het vast beter.

Martijn de Winter handtekening.jpg
Gefeliciteerd! Het belangrijkste zit erop
Je mag hier niets kopiëren. Jammer he?