Sinds een half jaar wordt er in de tweede kamer vergaderd over een telefoonverbod op scholen. Er is nu afgesproken dat er een regel komt waar scholen zich aan moeten houden. Als dat niet goed genoeg werkt, komt er waarschijnlijk een wet waarin het echt verboden wordt om je telefoon op school te hebben.
Waarom dat is, wat dat voor jou betekent en welke uitzonderingen er zijn lees je hier.
Komt er echt een telefoonverbod?
Ja dat komt er. Je kunt het misschien nog niet geloven, maar het is wel zo. Eigenlijk alle scholen en organisaties die verstand hebben van opgroeiende kinderen zijn het hierover eens. Als scholen zich niet aan de afspraak houden, dan overweegt de minister een wet te maken waarin staat dat het wettelijk verboden wordt.
Waarom wordt de telefoon verboden op school?
Eigenlijk om de simpele reden dat die je teveel afleidt van je schoolwerk. Iedereen is het er over eens dat TikTok leuker is dan de biologieleraar en dus ben je met je gedachten niet bij biologie als je telefoon in de buurt is, die zoveel leuker is.
Uit onderzoek blijkt dat social media en spelletjes verslavend zijn. Ze worden expres zo gemaakt, omdat er dan veel geld mee valt te verdienen. Je kunt er dus niet zoveel aan doen dat je er niet vanaf kunt blijven.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel op hun telefoon zitten 1 tot 1,5 punt lager scoren op hun toetsen.
Het blijkt echter ook dat op scholen waar geen mobiele telefoons meer zijn het veel gezelliger is. Docenten hoeven er niet de hele tijd over te zeuren (daar wordt niemand vrolijk van) en leerlingen gaan in de pauze dingen doen met elkaar die eigenlijk veel leuker zijn, zoals spelletjes, sporten of kletsen. Kinderen op scholen zonder mobiele telefoon voelen zich veiliger. Op school stiekem gefilmd worden en het filmpje ergens online terugvinden is bijzonder vervelend. In een omgeving waar je dat risico loopt voel je je niet veilig.
De telefoon wordt dus met name verboden omdat je schoolresultaten er aanzienlijk onder leiden.
Wat betekent dat voor jou?
Dat betekent dat je je telefoon thuis laat of op school in je kluisje doet. Op sommige scholen kun je je telefoon opladen in je kluisje dus dat is helemaal handig.
Je bent dan dus niet bereikbaar en dat is eigenlijk ook precies de bedoeling. Je bent namelijk aan het werk en kan niet gestoord worden.
Je telefoon is thuis of in je kluis.
En wat nou als er een noodgeval is?
Dan gaat het gewoon zoals het altijd gaat. Je ouders bellen de school, de conciërge haalt je uit de klas en vertelt je het slechte nieuws. Vervolgens wordt je door de school geholpen bij de actie die jij moet nemen in dit noodgeval.
Wist je dat in echte noodgevallen je ouders je waarschijnlijk toch niet hadden gebeld, maar dit altijd via de school zouden doen, of zelf naar school zouden komen. Ernstige noodgevallen vertellen aan kinderen doe je namelijk niet via de telefoon!
Kinderen op scholen zonder mobiele telefoon voelen zich veiliger.
Zijn er ook uitzonderingen?
Ja, die zijn er. Bijvoorbeeld als een docent besluit dat je een telefoon nodig hebt om de les te kunnen volgen. Dan mag hij gewoon toestaan dat je je telefoon meeneemt (moet jij eens opletten hoe weinig dat gaat gebeuren).
Of wanneer je om medische redenen een telefoon gebruikt. Bijvoorbeeld voor het bepalen van je bloedsuiker bij suikerziekte of het zetten van een medicijnalarm. Kinderen die hiervoor hun mobiel nodig hebben zullen daar geen misbruik van maken, want ze weten hoe belangrijk de uitzondering voor hen is.