child 1529218 640

Zo kun je het beste woordjes leren

3 minuten lezen

Voor iedere vreemde taal die je op school kunt leren, moet je ook woordenlijsten leren. Je moet nou eenmaal veel woorden kennen voordat je een taal kunt spreken. Woordjes leren is niet het allerleukste dat je voor school moet doen. Zeker niet, als het niet lukt. Doe het daarom op een effectieve manier. Als woordjes leren snel gaat en het lukt je, dan ben je vanzelf een stuk gemotiveerder.

Zo kun je het beste woordjes leren

1 Begin met de woordenlijsten op papier eerst een keer aandachtig door te lezen. Bij ieder woord bedenk je of je die al kent, of dat die juist heel moeilijk is, of er tussenin. De woordjes die je heel moeilijk vindt, schrijf je allemaal een keer op.

Zo kun je het beste woordjes leren

Printen

Als je alleen digitale boeken hebt op school, dan moet je ze dus even printen. Je hoeft alleen de pagina’s met de woordjes te printen. Heeft de leraar ze al in wrts gezet? Dan kun je ze ook printen. Wrts heeft namelijk een printfunctie.

2 Wanneer je ze allemaal een keer gelezen hebt, ga je de eerste 20 woordjes leren. Hou je hand op het vreemde woord en lees het Nederlandse. Kun jij zonder te spieken het vreemde woord opnoemen? Zo nee, dan mag je spieken. Herhaal het woord een paar keer in je hoofd. Doe dit 2 of 3 keer met de hele lijst. Doe het ook een keer hardop.

wit

3 Woorden die je nu nog niet weet ga je opschrijven. Pak een papiertje en schrijf de woorden die er nog niet goed inzitten allemaal drie keer op. Zowel het Nederlandse woord als het vreemde woord.

Zo kun je het beste woordjes leren

4 Je hebt de woordjes nu geleerd, maar kent ze vast nog niet allemaal en ze zitten ook nog niet in je langetermijngeheugen. Nu komt het erop aan dat je gaat overhoren en herhalen. Dat kun je het beste met een app doen zoals beschreven in de Tips&Trucs over apps. Je kent de woordjes al redelijk en de app kan nu zijn werk doen.

Je kunt voor de volgende set van 20 woordjes nu beginnen bij stap 2, terwijl je voor de woordjes die je net gedaan hebt verder gaat met stap 5.

5 Er komen steeds meer woordjes bij die je in de app kunt oefenen, omdat je voor alle woordensets stap 2-4 hebt gedaan. Wissel deze af en herhaal ze minstens twee keer per dag.

Ben je een week van tevoren begonnen en doe je het volgens bovenstaande stappen? Dan moet het vast lukken een goed cijfer te halen. Schrijf je in de reacties hoe je toets is gegaan?

learn 3653430 640
Je mag hier niets kopiëren. Jammer he?