5 minuten lezen
Leren is plannen some

Leren is plannen

Leren is plannen
Leren is plannen

Plannen heb je bij stap 1 en 2 al voorbij zien komen. Je moet alles plannen. Waarschijnlijk heb je op de basisschool al geleerd hoe je je agenda moet bij houden en hoe je eenvoudig je werk kunt plannen in een weektaak. Maar misschien deden ze dat bij jou op school niet. Daarom gaan we er hier nog even op in en geven we je gelijk een goed voorbeeld. Je kunt onderaan deze pagina een document downloaden dat je kan helpen bij het plannen. Het is in het begin namelijk best gedoe.

Heb jij veel moeite met het maken van een planning? Dan zou het wel eens kunnen dat je hersens nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn. Alle hersenen ontwikkelen zich in dezelfde volgorde, maar lang niet allemaal even snel. Dat is helemaal niet erg. Vraag gewoon hulp van een volwassene en doe het samen.

In je agenda staat wanneer zaken af moeten zijn en wanneer je een toets hebt. In je planning staat je werkschema. Daar heb je in je agenda meestal te weinig ruimte voor.

Het plannen van de woordjes in stap 1 is waarschijnlijk wel gelukt. Woordjes leren is vaak redelijk overzichtelijk. Maar voor kennisvakken als natuur en techniek is het wat lastiger. En het wordt echt ingewikkeld als je voor alle vakken moet plannen. En dat moet je!!!

Voorbeeldplanningv2
Voorbeeldplanning
(klik voor vergroting)

Plannen ga je eerst op papier doen. Er zijn ook handige planning-apps voor op je telefoon of misschien wil je liever een digitale agenda gebruiken. Dat komt later. Eerst moet je het plannen onder de knie hebben. Als je na een paar weken precies weet waar je mee bezig bent, kun je apps gaan gebruiken die het soms nog wat gemakkelijker voor je maken. Tegen die tijd lees je de Tips&Trucs over de planning-apps maar eens.
Je planning is op papier, maar mag wel digitaal in Word. Je kunt op de computer nou eenmaal gemakkelijker knippen en plakken dan in een schrift. Streep steeds door wat je al af hebt. Dat voelt lekker.

In je planning komt te staan:

A. Alle opdrachten die je moet maken (doe zoveel mogelijk in de les!). Verdeel het maakwerk goed over de dagen, zodat je geen piekdrukte krijgt.
B. Werkstukken kosten veel tijd. Reserveer voldoende momenten om hieraan te werken.
C. Al het leerwerk dat je moet doen voor toetsen. Let erop dat je ook de herhalingen inplant.

Schrijf op je planning ook wanneer je andere dingen te doen hebt, zoals sporten of muziekles. Je kunt er in je planning dan rekening mee houden dat je op die dagen minder tijd hebt voor je huiswerk.


De voorbeeldplanning die hieronder staat is voor een periode tussen twee vakanties in. Dat is vaak zo’n 8-9 weken. Ga minimaal 9 weken aan de slag met je nieuwe manier van werken. Die tijd heb je nodig om het goed onder de knie te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat je zo’n 9 weken de tijd nodig hebt om een nieuwe goede gewoonte in te slijpen. Dus pas daarna kun je spreken van een nieuwe gewoonte. Tot die tijd ben je aan het oefenen.

huiswerkplanning button
pencil 147130 640

Oefening:
A. Download de planning hierboven.
B. Je kunt deze printen en invullen, of invullen op de computer.
C. Hou je planning up-to-date door deze minimaal 2X in de week bij te werken.
D. Alles wat je gedaan hebt, kun je doorstrepen (geniet daarvan).

light bulb 1926533 640 1

Tip:
Je werk allemaal goed plannen is al heel wat. Je aan je eigen planning houden is nog wat anders. Hiervoor moet je een beetje streng zijn voor jezelf. Spreek met jezelf af dat je alles doet wat in de planning staat. Geef jezelf ook een beloning wanneer dat gelukt is. Doorstrepen wat af is werkt al op het beloningssysteem van je hersens. Je mag het nog gekker maken. Als het gelukt is, neem je wat lekkers, ga je lekker YouTube kijken, naar buiten of even gamen. Bedenk zelf maar wat. Alles mag! Maar doe het echt alleen als het gelukt is. Zie ook de tips&trucs over beloning.

Heb je de planning gedownload en ingevuld? Vertel in de reacties hoe dat ging en wat je denkt dat het je gaat opleveren. Ga dan daarna pas naar de volgende stap.

Martijn de Winter handtekening.jpg

bronnen:
www.hersenenenleren.nl/pdf/actueel/interviews/7012…
www.verkenjegeest.com/het-beloningssysteem-in-de-h…
www.skur.eu/waarom-is-plannen-zo-belangrijk/

Je mag hier niets kopiëren. Jammer he?